Tánc-nyelvleckék

Budapest Tánciskola: Új Táncok/11 – MU Színház

A MU Színház előtere dugig telt a Budapest Tánciskola legújabb táncestjére érkező közönséggel. Miután mindenkinek sikerült helyet szorítani, Angelus Iván bevezetőjéből kiderült, hogy az Új Táncok/11 című előadást övező hatalmas érdeklődés ez esetben nem csupán a tánciskolában zajló munkát reprezentáló koreográfia-csokornak szólt, hanem a Szzzevassz! Tavassz! elnevezésű márciustól júniusig tartó táncakciók nyitó eseményének is.
Vajdai Veronika | 12. 03. 24.

A táncsorozat végterméke egy film lesz, amely a legillékonyabb művészet és a legmodernebb, ugyanakkor leghétköznapibb képrögzítő technikák (mobiltelefon, fényképezőgép) találkozása révén szólítja meg a közönséget, és csempészi bele hétköznapjaikba a táncot.

Kíváncsian vártam tehát, hogy az új kihívások miként hatnak a fiatal táncosokra: a kiemelkedési vágy vagy a közösségi érzés munkál-e bennük; táncnyelvükben a bábeli nyelvzavar vagy egy határozott irányú nyelvkeresés körvonalazódik majd. Vajon a három különböző koreográfia egy csapat három arcát mutatja majd, vagy csupán egymás mellé helyezett egységekként funkcionálnak?

 

ujtancok-11

 

Az első részben a már hosszú ideje repertoáron tartott Kilences című koreográfia legújabb változatát láthattuk. A kilenc páros nemcsak ruhája színeivel, hanem mozdulataival is kiegészítette egymást. Színek és mozdulatok vidám kavalkádja népesítette be a táncteret Gabrielle Roth törzsi hangulatú zenéjének hangjaira. A lendületes együttmozgást a táncosok négyzetet alkotó elhelyezkedése strukturálta, amelyből a fénykörök időnként kiemeltek egy-egy párost. Bár előfordult, hogy nem voltak annyira egyszerre a közös mozgások, a kezdő csoport bemutatkozása mégis igen meggyőzőre sikeredett.

A mozgalmas kezdet után letisztult formákkal és a poros országutakat idéző pasztellszínekkel Drávucz Petra és Szűcs Dóra Ida Útszeretők című koreográfiája következett. A narancs fényben úszó háttér előtt először csak a két táncos árnyalakja rémlett fel, aztán az erősödő világítás egy színpadbejárásra emlékeztető szituációt tárt elénk. Ez a járkálás hol hátramenetbe fordult át, hol táncmozdulatokban tört ki. Az úttalan utakon való bolyongást a különböző szalon hangulatú zeneszámok tagolták. Különösen szép pillanat volt a zenével együtt gyorsuló pantomimszerű mozdulatsort ismétlő szóló, amelybe láncszemként csúszott bele a másik táncos szólója. A keresztutak végül párhuzamossá szelídültek az egységet záró duettben.

Az est végére maradt az iskola korábbi előadásának mozgásanyagára épülő Ördög Remake Lakat címet viselő improvizációs gyakorlat. A táncosok közé vegyülő, a színpad szélén sorakozó énekesek, tyúkkotkodácsolástól a ’szia’ hangsor elemeire bontásáig széles skálán mozgó halandzsanyelvből építkező a capella énekére megelevenedő tánc, először csupán széttöredezett egyéni kezdeményezésekből állt, majd egy-egy markáns mozdulat köré spontán csoportok szerveződtek, sőt olykor még a fényképezőgép is felbukkant a táncosok kezében, hogy testközelből örökítsék meg a megtalált pillanatokat. A kissé hosszúra nyúló improvizáció végére azonban rátaláltak a közös hangra, ének és mozdulat összhangba került, és egy dinamikus csapat képe rajzolódott ki előttünk.

Az Új Táncok/11 apropóján bepillantást nyerhettünk egy közösség életébe, mely saját határaival ismerkedik, az egymás iránti figyelmet tanulja, és a kreatív önkifejezés útjait próbálgatja; vagyis Angelus Iván – az előadást követő beszélgetésen elhangzó – hasonlatával élve: egy olyan könyvet kaptunk a kezünkbe, melynek nyelvét olvasás közben próbálták megtanítani nekünk. Előfordultak ugyan „félreolvasások”, de úgy látom, jó úton haladunk a kibetűzés felé. Izgatottan várom tehát, hogy tavasszal Budapest valamelyik közterén ismét rám köszönjenek, és egy újabb nyelvleckét vehessek.

 

 

Új Táncok/11

 

Kilences

 

Zene: Gabrielle Roth

Struktúra: Angelus Iván

Próbavezető: Pete Orsolya

Koreográfia és tánc: az iskola „kezdő” csoportja


 

 

 

Drávucz Petra–Szűcs Dóra Ida: Útszeretők

Zene: Gato Barbieri: Az utolsó tangó Párizsban, Mireille Mathieu: Les Yeux de L'Amour, The Zombies: The look of love

 

Ördög remake lakat

Tánc: az iskola táncosai.

Ének: Ágoston Béla, Mizsei Zoltán, Szarvas Dávid, Gaya Harutyunyan, Molnár Emese, Tóth Evelin

 

Szerkesztő: Angelus Iván

 

Helyszín: MU Színház