Buborékok

Hajrá, Háry! – HOPPart Társulat, Kőszegi Várszínház

„Van még benne”, biztatják egymást a HOPPart-osok a (természetesen nem létező) függöny mögött, amikor éppen azt játsszák, hogy a szűnni nem akaró taps közepette újra meg újra kijönnek meghajolni. És tényleg van még benne: a Kőszegi Várszínházzal közösen bemutatott Hajrá, Háry! többet ér, mint két nyári előadást.
Ölbei Lívia | 11. 07. 26.

Novák Eszternek különös képessége van arra, hogy a humort és az iróniát a megfelelő pillanatban leheletfinom érzelmességbe billentse át. Éljen a színház.

Már abban is van valami abszurd szépség, hogy a Kőszegi Várszínház a növekvő pénzügyi nehézségek ellenére – dacból, csak azért is – nem mondott le arról, hogy a minden évben nagy érdeklődéstől kísért saját „nagybemutató” mellett az idén nyáron még egy előadás létrehozásában is közreműködjön. (Sőt: plusz két előadásról van szó, hiszen Gergye Krisztián performansz-sorozatának is Kőszeg a nyitó helyszíne, a Feltépett múlt című „passiójáték” várszínházi koprodukcióban készül. De most a Háry-bemutatóról.)  A HOPPart a budapesti előkészületek után bő egy hetet töltött Kőszegen, ahol Novák Eszter rendező – a társulatot 2007-ben megalapító frissdiplomás zenés színész-osztály egyik vezetőtanára – a Zwinger tenyérnyi, bájos udvarát választotta a felkínált „alternatív” helyszínek közül. A Jurisics-vár öregtornya mögött-alatt található védett, fűvel benőtt (különben szoborparknak használt) udvar ideális színházi helyszín: a téglalap alakú tér egyik végében – a borostyánnal dúsan befutott torony és a várfal ölelésében – néhány lépcsőn lehet feljutni az alacsony „terasz-színpadra”, ahonnan oldalsó ajtó vezet a torony földszinti helyiségeibe. A színpaddal szemben könnyen kialakítható a „klasszikus” nézőtér, a játékba bevonható a várfal (mint ahogy be is vonódik).


A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/12. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám 395 Ft
Az adott évfolyam számai: 345 Ft
Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft
 

Hajrá, Háry!

 

Író-dramaturg: Jánossy Lajos, Kárpáti Péter

Rendező: Novák Eszter

Alkotó-előadók: Barabás Richárd, Chován Gábor, Egyed Attila, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Szilágyi Katalin