POSZT 2011

Búcsúelőadás

Moliére: A mizantróp – Katona József Színház

Igazgatóként A mizantróppal búcsúzott Zsámbéki Gábor a Katona József Színháztól. Az előadás meghívást kapott a POSZT versenyprogramjába is. A személyes hangvételű Moliére-előadásnak - mely tele van a számvetés, a búcsúzás gesztusaival - sajátos változata volt látható Pécsett.

Szűcs Mónika–Sándor L. István | 11. 06. 19.

Részvét nincs. Ellenvetés van?

Bertolt Brecht: Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban

Becsukódik a kapu mögöttünk. Fülünkbe visít a légvédelmi sziréna, épp összerezzennénk rá, de újabb csapódás: ablaktábla vágódik ki, és a rácsokon keresztül két döbbent arc kémlel körül – felénk. Erős hatások az első percben, de innentől kezdve hangnemet vált Zsótér Sándor előadása, és az SZFE hallgatói más eszközökkel vezetik egyre beljebb a nézőket abba, hogyan épül fel a félelem és magány Harmadik Birodalma.

Szemerédi Fanni | 11. 06. 18.

Elbábozódás

Büchner: Leonce és Léna – Kolozsvári Állami Magyar Színház

A fiatalon halt zseni, Georg Büchner romantikus mese-paródiáját, a Leonce és Lénát, egy szerelmi komédia keserű, néhol groteszk kifordítását, s annak fragmentumokra hullott, széttartó és gyönyörű szövegének költőiségét Tompa Gábor a Kolozsvári Állami Magyar Színházban finoman kegyetlen keretek közé szorítja. A darab kapcsán oly gyakran emlegetett kérdés: a szabad akarat erejének, határainak kérdése halványul, és éppen eltűnése kelti fel a nézőben még erősebben a probléma megfogalmazásának igényét.

Szemerédi Fanni | 11. 06. 16.

Hetedíziglen

Kovács Márton–Mohácsi István–Mohácsi János: Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe – Nemzeti Színház

„Eljön majd a nap, amikor mi is örökre elmegyünk. Elfelejtenek majd bennünket, elfelejtik az arcunkat, a hangunkat...” „magunk maradtunk, és most elölről kell kezdeni az életünket. Élnünk kell... Tovább kell élnünk...” Mintha csak a Három nővér szólamai visszhangoznának tovább és összegződnének fültépő zúgássá a Nemzeti Színház új bemutatójának záróképében.

Szűcs Mónika | 11. 06. 12.

Életünk színpadán

Csehov: Három nővér - Nemzeti Színház

Kiemelkedő jelentőségű előadást mutatott be 2010 szeptemberében a Nemzeti Színház. Andrei Şerban olyan komplex színházi nyelven szólaltatta meg Csehov Három nővérét, ami a magyar színpadokon szokatlan. Kiemelkedőek az előadás színészi teljesítményei is: a játszók izgalmas kifejezésmódot használva formálnak emlékezetes figurákat. A Şerban-rendezte Három nővér a legjobb állapotában mutatja a Nemzeti Színház társulatát. Az előadást Sándor L. István elemzi. 

Sándor L. István | 11. 06. 11.