POSZT 2009

Festett testek szimfóniája

Horváth Csaba: Kalevala – Fortedanse, Csokonai Színház, Debrecen

  Mint három, geológusok és régészek számára kínálkozó földtani réteg - úgy épülnek egymásra azok az egyre tudatosabban alkalmazott színházi nyelvi (összművészeti) jegyek, mely Horváth Csaba munkáit összetéveszthetetlenül egyedivé teszik. Nem véletlenül használom ezt a metaforát: ahogy mások, úgy magam is erőteljes kihívásnak tekintem, hogy egyfajta „ásatásnak" vessem alá azokat az élményeket, melyeket a koreográfus-rendező elmúlt években látott előadásai kapcsán felhalmoztam. Most természetesen első sorban a Fortedanse előadása, a Kalevala kapcsán.  

Pap Gábor | 09. 09. 14.

Oklahoma júniusban

Tracy Letts: Augusztus Oklahomában – Vígszínház

A Vígszínház Augusztus Oklahomában című előadása a zsúfolásig telt Kamaraszínházban hatalmas sikert aratott. A kritika azonban kevésbé tűnik lelkesnek a produkcióval kapcsolatban, a POSZT utolsó szakmai beszélgetése pedig indulatoktól sem volt mentes.

Kelemen Orsolya | 09. 06. 14.

Sweet home Oklahoma

Tracy Letts: Augusztus Oklahomában - Vígszínház

Az Augusztus Oklahomában igazi siker a 2007-es megjelenés és a chicagói világpremier óta, akkor a Steppenwolf Theatre Company mutatta be Tracy Letts Pulitzer-díjas darabját. Ugyanennek az évnek a végén már a Broadway-en játszották, Európában egy évvel később a londoni Nemzeti Színház előadásával debütált, és lassan elkészül az első filmadaptáció is. A Vígszínházban az Eszenyi Enikő rendezte - karzat híján - teltházas előadás végén a közönség szűnni nehezen akaró vastapsa árulkodik a hazai sikerről - melynek a kitűnő színészi játék fontos része.

Sors Vera | 09. 06. 14.

Megváltók és barbárok

Gorkij: Barbárok - Katona József Színház

A Katona József Színház Barbárok című előadására csordultig megtelt a Pécsi Nemzeti Színház nézőtere. Az etalonnak tartott pesti színház és Ascher Tamás neve megtette a magáét, bevonzotta a nézőket és a „securityt". Ha valaki fél nyolc tájékán elsétált a színház előtt, komikus és ijesztő látványban lehetett része. Résnyire nyitott vaskapun egyesével engedték be az embereket. Senki sem ment el a szünetben - illetve egy valaki, de ezt is csak mesélték.

Sebők Borbála | 09. 06. 13.

Egy igazi hős?

Gorkij: Barbárok - Katona József Színház

Ritkán játszott darabot mutatott be a Katona József Színház. Gorkij Barbárok című művének csak egy magyarországi bemutatójáról tud az OSZMI adattára. (Horvai István 1974-ben a Vígszínházban rendezte a darabot.) Most Ascher Tamás készített belőle előadást. Egy (viszonylag) ismeretlen drámával (a Katona nézői számára) ismerős világot jelenített meg. Az előadás a POSZT-on is sikert aratott.

Sándor L. István | 09. 06. 13.