Álvalóság és valóság

A Jami Körzet és az Egyenes labirintus a 27. Thealter Fesztiválon

Hosszú évekre visszanyúló hagyományt folytatva a MASZK Egyesület a 2017. július 21–29. között rendezett 27. Thealter Fesztiválon ismét jelentkezett koprodukcióban megvalósított ősbemutatókkal, amelyek közül egy nemzetközi és egy hazai együttműködésben született előadást emelnék ki.

Nánay Fanni


A Jami Körzet című produkció a belgrádi Bitef Színház, a montenegrói Tivat Kulturális Központ, az újvidéki Think Tank Studio és a MASZK Egyesület koprodukciójában jött létre, az Egyenes labirintus című városi participatív alkotás együttműködő partnere pedig az Artus Stúdió volt.

A Jami Körzet áldokumentarista előadás, és használja is a dokumentarista színház minden elemét – természetesen csavarva egyet azokon. A műfajban bevett módon az előadás díszlet nélküli üres térben zajlik, csupán a színpad hátsó részét foglalja a három zenész, akik az előadás hard-punk zenei aláfestését szolgáltatják, valamint egy kellékasztal a három színésznő villámgyors átváltozásainak tartozékaival. A produkció elengedhetetlen alkotóeleme a vetítővászon, hiszen a felhasznált „dokumentumok" jelentős része itt vizualizálódik. Az élő szereplők időről időre átadják a szót a bőséges videóbejátszásnak, amely tartalmaz (ál)interjúkat, (a szereplők által „szinkronizált") híradórészleteket, (fiktív) helyszíni felvételeket. És – a dokumentarista színház receptjének megfelelően – megjelennek a színen az autentikus szereplők, vagyis a Jami Park alkalmazottai is.

Az autentikus szereplőkkel már a nézőtérre való belépéskor találkozunk: majomálarccal a fejükön ugrálnak körül minket, majd a színpadra felmászva eléneklik a Jami Park, egy paleolit-kori tudományos élmény-vidámpark promódalát – amely a reklámcélra készült dallamok primitív egyszerűsége mellett már magában rejti a később az előadás zenei alapját képező kemény punk vonalat is. A három majom vihorászva-nevetgélve meséli el, hogy „cast member"-ként mi a feladatuk (az ősember mindennapjainak eljátszása, szemétszedés, érkezők üdvözlése), majd álarcukat levéve azt is elmondják, hogy a korábban a Jami Park helyén fekvő település lakójaként hogyan éltek – tanítónőként, mezőgazdászként, anyaként. Az előadásban ez az egyetlen pillanat, amikor a három színésznő komolyan, csendesen, túljátszás nélkül szólal meg. Ami nem jelenti azt, hogy az egész előadás – kabarészerűsége és harsánysága ellenére – ne lenne alapjaiban véve komoly.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2017/4. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken.

Az árushelyek listája itt olvasható.
Az aktuális és korábbi számok megvásárolhatók az Írók boltjában.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám és az egy éven belül megjelent számok: 495 Ft
A korábbi évfolyamok számai: 395 Ft

 

18. 05. 5. | Nyomtatás |