„Fekete dráma”

W. Shakespeare: Macbeth – Balti Ház Fesztivál Színház, Szentpétervár

A X. Gyulai Shakespeare Fesztivál keretében bemutatott szentpétervári Macbeth a flamand rendező, Luk Perceval számára immár a dráma harmadik feldolgozása volt: 2004-ben jelentkezett az első adaptációval az antwerpeni Het Toneelhuis-ban, amelyet 2011-ben követett a németországi Ruhrtrienale keretében debütált Macbeth II, s végül 2014-ben a Fesztivál Színház felkérésére orosz színészekkel valósította meg a harmadik változatot.

Nánay Fanni

Az előadás kapcsán így vall a darab iránti lelkesedéséről: „Harmadszor rendeztem meg a Macbethet, s mindhárom alkalommal más lett a díszlet, más lett az adaptáció. A szöveg folyamatosan rabul ejt, hiszen ez az egyik legspirituálisabb darab, ami valaha íródott. Az évek során a »fekete dráma« egyre több titkot fedett fel. Allegorikus rémálom, mese, amelyet egy bolond mond életről és halálról, elkeseredett harc az egyedül maradás ellen. Szívszorító küzdelem a természet, a végzet hatalma ellen."

Luk Perceval az 1980-as években vált ismertté Belgiumban, pár évig színészként dolgozott Antwerpenben, ám igen hamar megalapította saját társulatát, a „lázadó flamand hullámhoz" sorolt Blauwe Maandag Compagnie-t. Színházával klasszikus művek sajátos adaptációit hozta létre, amelyekbe erőteljesen „betört" a mindennapi valóság és hétköznapi nyelv, s ily módon kívánta felvenni a harcot a „halott mesékkel, amelyektől a színház hullaházként bűzlött". Perceval pályája során mindvégig fontos maradt e törekvés, rendezései között található számtalan újító szellemű Shakespeare-adaptáció (közülük legismertebb a Battles! című tízórás Shakespeare-maraton), továbbá – többek között – Csehov, Wedekind, Strindberg műveinek különböző feldolgozásai. Ugyanakkor a rendező gyakran kér fel fiatal drámaírókat, akár klasszikus szövegek drasztikus átszabására, akár önálló művek megírására.

Perceval rendszeresen rendez külföldön, főleg Németországban (Deutsches Schauspielhaus, Hamburg; Salzburg Festival; Berliner Theatertreffen; Munich Kammerspiele; Thalia Theater, Hamburg), továbbá több éve nagy sikerrel turnézik Oroszországban, ahol végül 2014-ban a szentpétervári Balti Ház Fesztivál Színház felkérésére megrendezte Macbeth III előadását.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2014/5. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám 495 Ft
Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft
Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 

 

 

14. 10. 14. | Nyomtatás |