Újracsomagolt balett

Trójai játékok / A szilfid – Magyar Nemzeti Balett

A Magyar Nemzeti Balett a tavasszal debütáló Trójai játékok / A Szilfid balettekkel indította az évadot. Az éppen 130. születésnapját ünneplő Operában egy este láthat a közönség két korszakalkotó, de több mint 130 év különbséggel keletkezett balettművet. Meszes Tímea írása.

Meszes Tímea

 

Mert – ahogy az Opera szlogenje hirdeti – itt tényleg kinyílik a világ. Vagy ha nem is nyílik, a nézők részéről mindenképp nagyfokú nyitottság szükségeltetik. Különös és merész vállalkozásnak tűnik első pillantásra egy 1832-ben bemutatott romantikus francia (Les Sylphide) és egy 1974-es amerikai balett (Troy Games) egy estén való szerepeltetése.

Az elmúlt két évadban az Opera nemcsak hirdeti, de valóban a megújulás lehetőségeit keresi. Ahogy a főigazgató, Ókovács Szilveszter fogalmaz saját kiadványuk köszöntőjében, újra kellett csomagolni az intézményt. Mert letörölgetni a port nemcsak az operáról, de a belettról is le kellett. A Magyar Nemzeti Balettnél évek óta kiemelt fontosságú – s ez repertoárjából is kitűnik –, hogy művészei nemcsak a klasszikus balett mesterei, hanem a modern tánc legkülönfélébb irányzatait is mesterien művelik. E tudás megmutatására mi is volna alkalmasabb, mint egy, a megalkotás korában akár felháborítóan merésznek és újnak számító, mára „konszolidálódott", de a klasszikus balettől valóban távolabb álló balettparódia.

Robert North egyfelvonásos művében nyolc – eredetileg hat – táncos szerepel, kizárólag férfiak. A rendkívüli atlétikai ügyességet és – még a tácszínpadokon is – kimagasló fizikai erőnlétet igénylő darab címe kétféleképpen indítja el az értelmezést. Egyfelől a kezdő mozdulatsorok valóban ókori olimpiai felkészülést vagy tornaórai edzést imitálnak. Másfelől az előadás egésze a játék, a játékosság jegyében íródott; játék a mozdulatokkal, a test adta lehetőségekkel, játék a szereplők közt és a balett műfajával egyaránt.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2014/9. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám 495 Ft
Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft
Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 

15. 03. 13. | Nyomtatás |