Én csak egy színész vagyok

Klaus Mann: Mephisto – Nemzeti Színház

Bármit rendezhetett volna Alföldi Róbert utoljára a Nemzeti Színházban, az előadás sikere kódolva volt az elmúlt öt év színházépítő munkájában – és persze az Alföldi-éra végét övező felfokozott érdeklődésben. De Alföldi Róbert nem bármit rendezett; Klaus Mann Mephistója pontos választás – az előadás pedig éppen olyan, amilyenre számítani lehetett: egy metsző társadalmi drámába ágyazott, gyomorforgató karriertörténet.

Sztrókay András

Az 1936-ban, a nemzetiszocializmus tombolásával egy időben írt regény kortárs drámává válik a Nemzeti Színház színpadán. Az adaptáció nem áthallásokkal operál, hanem megdöbbentő párhuzamot mutat fel a huszadik század legtragikusabb időszaka és jelenünk hétköznapi társadalmi-politikai retorikája között. A Hamburgi Művészszínházat ugyanaz az indulat söpri el, ami ezekben a pillanatokban is épp revansot vesz a kulturális életet uraló liberálbolsevik eszmeiségen – úgy általában, ahogy konkrétan most a Nemzeti Színházban.

Klaus Mann művének főhőse, Hendrik Höfgen, egy kivételesen tehetséges és kivételesen nagyratörő színész. Erkölcsi értelemben hasonlít a harmincas évek Németországának sokmillió polgárához, akik nem ideológiai alapon, hanem részben félelemből, részben pusztán a hétköznapok relatív zavartalanságát biztosítandó váltak a náci rendszer kiszolgálójává. Különcsége nem pusztán abban áll, hogy az átalagosnál jobban szeret a reflektorfényben állni, hanem abban is, hogy ez a reflektorfény valami olyat világít meg, ami az őt szemlélőkben is megvan. És ne legyenek kétségeink: a Mephisto nem a hatalomnak, hanem annak a társadalomnak tart tükröt, amelyik tűri azt.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2013/1. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól:  ellenfeny@t-online.hu

 

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

 

Az aktuális szám 495 Ft

 

Egy éven belül megjelent számok: 395 Ft

 

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

13. 06. 22. | Nyomtatás |