A hatalom közelében

Polgár Csabával beszélget Sándor L. István

Polgár Csaba (1982) Ascher Tamás és Novák Eszter zenés színész osztályában végzett a főiskolán 2007-ben. Osztálytársaival alapította a HOPPart társulatot, amelynek több előadásában is közreműködött. 2007 óta az Örkény Színház társulatának tagja. Ebben az évadban két Shakespeare nyomán keletkezett előadásban vett részt, az egyikben mint főszereplő, a másikban mint rendező. Az Örkény Színház bemutatójában, a János királyban ő játssza a Fattyú szerepét. Ősszel mutatta be a HOPPart társulat Shakespeare darabja (és Brecht átirata) nyomán készült Korijolánuszt, melyet Polgár Csaba rendezett.  Sándor L. István a János király bemutatója után néhány nappal beszélgetett vele.

 

Kívülállók?

 

– Mindkét előadás, amiről most beszélgetünk, a politika és a hatalom működésére kérdez rá. Ugyanakkor az is összeköti a két produkciót, hogy rendkívül ritkán játszott Shakespeare-darabokból indulnak ki. Vajon miért játsszák őket ilyen ritkán? Mondjuk a János királyt?

– Sokat beszélgettünk erről Bagossy Lacival… Valószínűleg eljárt felette az idő. Sokan úgy érzik, hogy kicsit sovány az a parabola, amit Dürrenmatt megírt. Ugyanakkor utol is értük Dürrenmattot: a politika hatásmechanizmusai annyira mindennapossá váltak, annyira lelepleződtek, hogy már nem sok újat mond egy erről szóló színmű. Túlságosan is megszoktuk már, hogy így működik a hatalom.

– De az előadásotok azt bizonyítja, hogy nem járt el a darab fölött az idő.

– Mert jó darab, lehet belőle jó előadást csinálni. De az a tudás, amit Dürrenmatt elénk tár, már benne van a mindennapjainkban. Ugyanakkor az az ironikus látásmód is megszokottá vált, amit használ, és ami 30-40 éve bizonyára újszerű volt. Szokatlan lehetett, hogy mekkora iróniával kezeli Shakespeare-t, és az is, ahogy a figuráit leleplezi: magasztos embereket látunk, akik szépen meghemperegnek a sárban. Mivel ma jóval kevesebb illúziónk van, nem annyira meglepő ez a gesztus.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/6. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


11. 06. 22. | Nyomtatás |