Magánélet és irodalom

nőNYUGAT – Örkény Színház, Thália Színház

Nő. Vörös, szőke, barna. Delnő, naiv, bestia. Idős, fiatal, kortalan. Egyikből a másikba bújik öt színésznő: Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella, Kerekes Viktória és Lázár Kati. Nőalakjaik sokféle irányból jönnek, sokféle irányba tartanak. Szándékaik szerint gyakorta ugyanazzal a férfival. Ami összeköti őket: a Nyugat.
Nattán-Angeli Nóra

A nőNYUGAT Bíró Kriszta ötlete nyomán született, előzménye az Örkény Színházban játszott Nyugat 2008-1908, amelyben csak kevés nyugatos, vagy a Nyugat köreihez tartozó nő kapott hangot. Bíró Kriszta beleásta hát magát a század első harmadának-felének (nő)irodalmába, anyagot gyűjtött és szerkesztett, majd Ari Nagy Barbara dramaturggal és Mácsai Pál rendezővel tette véglegessé a darabot. Az időrendben elhangzó művek, cikkek, levelek, a néhol párbeszéddé alakított levelezések tartalmas alapanyagul szolgálnak, és számos karaktert felsorakoztatnak. Az előadás hangvétele személyesebb lett a Nyugat 2008-1908-nál, női optikán keresztül mutatja a híres folyóirat körüli társadalmi és magánéletet.

A darabot egy (másik) irodalmi előadás tehát azzal hívta életre, hogy utóbbiból gyakorlatilag kimaradtak a női szerzők. Ennek tudatában azonban az aránylag kevés, nem kis részben férfi szerzőtől származó, néhol pehelysúlyú vagy csupán hangulatfestést szolgáló vers és prózarészlet zavarba ejtőnek hat. Hiszen nemcsak múzsák, irodalmi szárnypróbálgatók, hanem alkotók is szép számmal vannak a felvonultatott nők között. Márpedig ha ennek dacára mégis a magánéletük érdekes, ez vajon mi másért volna, mint hogy a költő- és íróóriásokhoz éppen ezen keresztül volt kapcsolódásuk? A hálószobatitkok, legendává nemesült társasági pletykák és kultúrtörténeti adalékok árnyékában ezeknek a nőknek főszereplőként sem adatik főszerep: még mindig nem saját jogukon szólnak, hanem amiatt, ami a nagyságokról a nagyságáktól megtudható.

 

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2011/6. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

  

nőNYUGAT

 

Válogatta és szerkeszette: Bíró Kriszta

Díszlet, jelmez: Füzér Anni

Zene: Kákonyi Árpád

Dramaturg: Ari Nagy Barbara

Rendező: Mácsai Pál

Szereplők: Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella, Kerekes Viktória, Lázár Kati mv.

Közreműködik: Szalai András (cimbalom)

 

Helyszín: Thália Színház Arizóna Stúdió

 

 

Más is látta:

Csáki Judit: Nagy asszonyok

Nyulassy Attila: Ki tudja megölelni?

Tarján Tamás: Öten a padon

Szekeres Szabolcs: A piros, a fekete és a fehér


 

 

Beszélgetés Bíró Krisztával

 

 

 

11. 04. 6. | Nyomtatás |